«Αγιοδημητριάτικα Κουλούρια»Η Σελίδα μας κοντά στα έθιμα και την πλούσια λαογρ…

6
563

«Αγιοδημητριάτικα Κουλούρια»

Η Σελίδα μας κοντά στα έθιμα και την πλούσια λαογραφία του τόπου μας, σήμερα στον Πλατανιά του Νομού Χανίων , όπου ο Άγιος Δημήτριος επί Άι και ο πολιούχος.

Μαζί με τον πρωϊνό καφέ μας σήμερα ☕️ να γνωρίσουμε και τα αγαπητά στον τόπο αυτά κουλούρια, γνωστά και ως «Δημητροκούλουρα» αλλά και «Πλατανιανά», η παρασκευή των οποίων είναι συνδεδεμένη στο χωριό μας με τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου.


“Στον Πλατανιά εις την κορφή θα χτίσω τη φωλιά μου,
το πέλαο να σοντηρώ ν’ ανοίγει η καρδιά μου.”

Προετοιμασία εορτής Αγίου Δημητρίου με ψωμί και αγιοδημητριάτικα κουλούρια στον Πλατανιά Χανίων.

«Αγιοδημητριάτικα Κουλούρια»
Πρόκειται για τα αγαπητά σε όλους μας κουλούρια, γνωστά και ως «Δημητροκούλουρα» αλλά και «Πλατανιανά», η παρασκευή των οποίων είναι συνδεδεμένη στο χωριό μας με τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου.
� •το «ανάπιασμα» των κουλουριών γίνεται αποβραδίς

Τα κουλούρια το Αγίου Δημητρίου�Ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου στο χωριό μας είναι συνδεδεμένος με πολλά στοιχεία της παράδοσής μας, ανάμεσα στα οποία είναι και το φτιάξιμο των ιδιαίτερων κουλουριών που ονομάζουμε «Αγιοδημητριάτικα» ή «Δημητροκούλουρα», αλλά και «Πλατανιανά», τα συστατικά στοιχεία των οποίων είναι στενά συνδεδεμένα με τις μνήμες όλων μας και δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα υλικά…

Φέρνοντας στο νου μας τα κουλούρια αυτά, θυμόμαστε:�Παρέες νοικοκυρών να βοηθά η μια στα κουλούρια της άλλης, δυνατά χέρια, ακόμη και μικρών παιδιών, να εναλλάσσονται για πολλή ώρα στο πλάσιμο αλλά και στο τρίψιμο της ζύμης (που ήταν πολύ σκληρή!), πολύωρη αναμονή για το πολυπόθητο ανέβασμα, και ύστερα το φούρνισμα σε ξυλόφουρνο, που δεν αργούσε να σκορπίσει σε όλη τη γειτονιά τη χαρακτηριστική μυρωδιά του ξύλου, του κόλιαντρου, της μαστίχας, της αλουσιάς, του σησαμιού…�Μαζί με όλα αυτά, η παράκληση των γυναικών να πετύχουν τα κουλούρια τους, που εκδηλωνόταν με έναν ιδιαίτερο χορό που επεδίωκε το άνοιγμα (ανασήκωμα) της φούστας τους, παρακαλώντας τα κουλούρια να ψηθούν καλά και να ανοίξουν το ίδιο (όπως και οι φούστες τους), σημάδι πως αυτά θα έσπαγαν εύκολα σε κομμάτια για να κεράσουν οι νοικοκυρές τους επισκέπτες τους. Γιατί τα κουλούρια αυτά, δεν προσφέρονταν ολόκληρα…
Μιλάμε, δηλαδή, για κουλούρια άλλων εποχών… Δεν τα έφτιαχνε καμία γυναίκα μόνη της, αλλά πάντα με παρέα, και τα φούρνιζε στον ξυλόφουρνο της γειτονιάς της, αν δεν είχε δικό της. Χαρακτηριστική περίπτωση ο ξυλόφουρνος του Καραπατολευτέρη και της Βικτωρίας, για τον οποίο κρατιόταν σειρά, μιας και σε αυτόν έψηναν τα κουλούρια τους πολλές γυναίκες, ακόμη και από τον κάτω Πλατανιά.

Δημητροκούκουρα – Συνταγή
Συστατικά
* 4 κιλά αλεύρι (για 20-22 κουλούρια)
* 1 κιλό προζύμι
* 1 ποτήρι μπύρα
* 2,5 ποτήρια λάδι
* 4,5 ποτήρια ζάχαρη
* 1/2 κρασοπότηρο ούζο
* 1 κουταλιά κόλιαντρο κοπανισμένο
* 1 κουταλιά μαστίχα κοπανισμένη
* 1 κουταλιά αλάτι
* 1/2 κουταλάκι άρωμα βανίλιας
* αλουσία/αλυσίβα (βραστό νερό με μία κουταλιά στάχτη από ξύλο, το οποίο το έχουμε στραγγίξει)

Πηγή εδώ.
Οδηγίες
Αποβραδίς ετοιμάζουμε το προζύμι με 1 κιλό αλεύρι, τη μπύρα και λίγη αλουσία/αλυσίβα για να γίνει πηχτός χυλός.
Την επόμενη χτυπάμε το λάδι με 1 ποτήρι αλουσία και το ρίχνουμε στο προζύμι. Χτυπώντας συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη ανακατεμένα και στη συνέχεια τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε για μισή ώρα περίπου. Αν είναι σφιχτή η ζύμη βρέχουμε τα χέρια μας με αλουσία/αλυσίβα και τη ζυμώνουμε να μαλακώσει. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Κατόπιν πλάθουμε τα κουλούρια και τα σκεπάζουμε για περίπου 2 ώρες να φουσκώσουν.
Όταν ανέβουν τα κουλούρια τα βρέχουμε με ζεστό νερό και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα βάζουμε να ψηθούν σε μέτριο φούρνο.
Πηγή εδώ.
https://greekcultureclub.gr/syntages/item/dimitrokouloura.html

Ο Πλατανιάς βρίσκεται χτισμένος στις εκβολές του ομώνυμου ποταμού, που λεγόταν Ιαρδανός κατά τους Ομηρικούς Χρόνους. Σήμερα ο ποταμός ονομάζεται Πλατανιάς ή Κερίτης. Στις όχθες του ποταμού υπήρχαν πολλά πλατάνια, η ύπαρξη των οποίων εξηγεί και το όνομα της περιοχής.

Ιστορία του Πλατανιά
https://www.explorecrete.com/crete-west/GR-Platanias-istoria.html

Φωτο: Δ. Λιονάκης

Posted by Δαμασκηνός Λιονάκης on Saturday, October 22, 2016

Tags
celebrations Chania cookies cooking Crete dessert GreeceGreek Platania recipe tradition traditional traditional recipes γιορτή Ελλάδα ελληνικός εορτασμός επιδόρπιοκουλουράκια κουλούρια Κρήτη παράδοση παραδοσιακέςπαραδοσιακή συνταγή Πλατανιά πολιτισμός συνταγήΧανιά

Source

6 ΣΧΟΛΙΑ