Ετοιμάζουμε την Ροδοζάχαρη το αγαπημένο χειροποίητο παραδοσιακό γλυκό του κουτα…

0
65

Ετοιμάζουμε την Ροδοζάχαρη ? το αγαπημένο χειροποίητο παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο ?♥️

Το Τριαντάφυλλο ?Ικαρίας ??

-είναι το γνωστό γλυκό κουταλιού με την ιδιαίτερη γεύση και την οσμή τριαντάφυλλου.

Γραπτές μαρτυρίες δεν υπάρχουν για το γλυκό αυτό, αλλά η προφορική παράδοση τοποθετεί την αρχή της κατασκευής του στην Μικρά Ασία.

Στην Ελλάδα, η παρασκευή αυτού του γλυκού άρχισε στην Ικαρία και χρονολογείται στη δεκαετία του ’30 στα νοικοκυριά. Η βιοτεχνική παραγωγή του γλυκού, άρχισε το 1950 στον Άγιο Κήρυκο, την πρωτεύουσα του νησιού.

Τα τριαντάφυλλα συλλέγονται τον Μάϊο από τις αγριοτριανταφυλλιές (αυτοφυής θαμνώδης βλάστηση) που βρίσκονται στις πλαγιές της νότιας Ικαρίας.

Σημειώνεται ότι το τριαντάφυλλο Ικαρίας έχει και αξιόλογες θεραπευτικές ιδιότητες κυρίως σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

· Μαζεύουμε τα τριαντάφυλλα νωρίς το πρωί, όταν το άρωμά τους είναι πιο έντονο και τα πέταλα τρυφερά. Αφαιρούμε με προσοχή τα πέταλα.

· Πλένουμε με απαλές κινήσεις τα ροδοπέταλα και με ένα ψαλίδι αφαιρούμε το κάτω μέρος που είναι το άσπρο και πικρίζει.

· Τα ζυγίζουμε, και σε 250 γραμμάρια πέταλα προσθέτουμε 1 κιλό ζάχαρη.

· Τρίβουμε με τις παλάμες τα πέταλα και τη ζάχαρη, βάζουμε το μείγμα σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε για 3-4 ώρες.

· Κατόπιν προσθέτουμε το νερό και σιγοβράζουμε το γλυκό σε πολύ χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συχνά, απαλά, γιατί κολλάει εύκολα και το παρακολουθούμε γιατί «δένει» αρκετά γρήγορα.

· Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού. Όταν μια σταγόνα από το σιρόπι έχει γίνει συμπαγής, «στέκεται», κατεβάζουμε το γλυκό από τη φωτιά.

· Αν επιθυμούμε να προσθέσουμε 2-3 σταγόνες από αιθέριο έλαιο για πιο έντονο άρωμα, το κάνουμε όταν το γλυκό έχει κρυώσει και το αναμιγνύουμε με απαλές κινήσεις.

Υλικά :
– 250 γραμμάρια ροδοπέταλα από εκατόφυλλα τριαντάφυλλα
– 1 κιλό ζάχαρη
– 1 δοσομετρική κούπα νερό (250 ml)
– 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
– 2 ως 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο (προαιρετικά)

Φωτο ©️ Κυριακή Τέσκου
www.country-cooking.gr

Η εικόνα ίσως περιέχει: φαγητό

Source

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here