Καλημέρα βροχερός ο καιρός σήμερα … ξεκίνημα με το καφεδάκι μας ️ και κουλ…

13
916

Καλημέρα ⛈ βροχερός ο καιρός σήμερα ?

… ξεκίνημα με το καφεδάκι μας ☕️ και κουλούρι Θεσσαλονίκης μαζί με “τριγωνάκια” κεφαλοτύρι, όπως στα διαλείμματα του σχολείου…θυμόσαστε? ? … κρίθινα παξιμάδια από την Κρήτη και μέλι θυμαρίσιο από την Τήνο …

#Ελληνικό_Πρωϊνό – “Καλή Εβδομάδα ?
Η συνταγή για τα παραδοσιακά ‘Κουλούρια Θεσσαλονίκης’ #Κουλούρια_Θεσσαλονίκης ?
..και η συνταγή για τα αυθεντικά “Κουλούρια Θεσσαλονίκης” – Τα πλέον αφράτα & νόστιμα κουλούρια που έχετε ποτέ δοκιμάσει, με την παραδοσιακή τους γεύση, όπως παλιά!!!…
Σημείωση: Είναι πολύ σημαντικό το αλεύρι που χρησιμοποιούμε να είναι αφράτο και φρεσκοαλεσμένο! Εάν δεν είστε σίγουροι (και επειδή δεν συντηρούνται σωστά στο σπίτι – και του εμπορίου δεν αναγράφουν ημερομηνία παραγωγής – ξεχασμένα στα ντουλάπια, ενώ θα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο), πάντα να το κοσκινίζετε!)
Υλικά
3 κούπες αλεύρι γ.ο.χ. – φρεσκοαλεσμένο
1 κούπα καλαμποκάλευρο -φρεσκοαλεσμένο
1 ½ κ.σ. αλάτι θαλασσινό ανεπεξέργαστο
1 φακ.(9γρ.) Μαγιά ξερή
1 ½ κ.γ. ταχίνι
1 ποτήρι (περίπου) Νερό χλιαρό

Οδηγίες
Ανακατεύουμε τα αλεύρια με το αλάτι και την μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό – έχοντας διαλύσει μέσα και το ταχίνι μας- ανακατεύοντας το μείγμα με ένα κουτάλι.
Σε έναν αλευρωμένο πάγκο, αδειάζουμε το μείγμα και ζυμώνουμε για 5’ (δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα), μέχρις ότου έχουμε ένα ζυμάρι μαλακό, που να μην κολλάει πολύ στα δάχτυλα.
Τοποθετούμε το ζυμάρι στο μπολ με λίγο αλεύρι στον πάτο του για να μην κολλήσει.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και μία πετσέτα, και το τοποθετούμε σε μέρος ζεστό (πάνω σε σόμπα ή σε καλοριφέρ, αλλά όχι σε απευθείας επαφή με το μπολ (να μεσολαβεί μία βάση ή μία πετσέτα), και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1ώρα.
Αναποδογυρίζουμε το μπολ με το φουσκωμένο ζυμάρι πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια πάγκου, και χωρίς να το ξαναζυμώσουμε, το πλάθουμε σε μακρόστενο σχήμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180β μαζί με το ταψί.
Το κόβουμε με μεγάλο μαχαίρι σε κομμάτια, σχηματίζουμε μπαλάκια, και πλάθουμε το κάθε ένα σε σχήμα κορδονιού με τις παλάμες μας, τρίβοντάς το ανάμεσά τους.
Βράζουμε ½ λίτρο νερό για το ψήσιμο.
Πλάθουμε τα κουλούρια μας στο επιθυμητό σχήμα και τα τοποθετούμε στο ταψί.
Γεμίζουμε ένα σκεύος αλουμινίου με το βραστό νερό, και το τοποθετούμε στον πάτο φούρνου. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20’ μέχρι να αρχίσουν τα κουλούρια να ροδίζουν ελαφρά. Δεν θέλουν πολύ ψήσιμο.
Τρώγονται ζεστά και διατηρούνται αφού κρυώσουν εκτός ψυγείου για 2-3 μέρες και μετά εντός ψυγείου σε σακούλα τροφίμων. Ξαναζεσταίνονται πάνω σε μία τοστιέρα, και είναι σαν φρέσκα!
Σημείωση: Μπορείτε σε αυτήν την συνταγή να προσθέσετε και λίγη ζάχαρη(25γρ) και ελαιόλαδο(25γρ). Δοκιμάστε και φέρτε την γεύση που επιθυμείτε στις προτιμήσεις σας.
Φωτο και Συνταγή: © Copyrights – #Χωριάτικα_Σπιτικά_Φαγητά – All Rights Reserved
#κολατσιό #Κουλούρια_Θεσσαλονίκης

Source

13 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here