Καλημέρα και “Καλά Κρασιά”️ 3 Νοεμβρίου του Αη Γιώργη του μεθυστή ️Το έθιμο εί…

7
374

Καλημέρα και “Καλά Κρασιά”❗️?
? 3 Νοεμβρίου του Αη Γιώργη του μεθυστή ⚜️
Το έθιμο είναι να ανοίγουν οι οινοποιοί τα βαρέλια σήμερα …??

Στην Πόμπια συνηθίζουν να διακοσμούν τα εορταστικά ψωμιά του Αγίου Γεωργίου του Μεθυστή με σταφύλια

Πόμπια Ηρακλείου Κρήτης

Η Πόμπια είναι χωριό στην επαρχία Καινούργιου του νομού Ηρακλείου, στην πεδιάδα της Μεσαράς. Κτισμένο στην ρίζα του βουνού Βίγλα της οροσειράς των Αστερουσίων. Αποτελεί έδρα ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος του δήμου Μοιρών. Αριθμούσε 955 κατοίκους το 2001. Πολιούχος του χωριού[1] είναι ο Άγιος Γεώργιος.
Από τη Μινωική εποχή υπάρχουν ερείπια και πιθανολογείται οτι το χωριό ονομαζόταν Βοιβή[εκκρεμεί παραπομπή]. Το όνομα του χωριού Πόμπια, καθώς και του κοντινού οικισμού Στάβιες, προέρχονται από τις ρωμαϊκές πόλεις Pompeii και Stabiae[εκκρεμεί παραπομπή] που κατέστρεψε το ηφαίστειο Βεζούβιος το 79 μ.Χ στην νότια Ιταλία. Επίσης στο χωριό γεννήθηκε ο Μιχαήλ Κόρακας που ήταν οπλαρχηγός στην επανάσταση κατά των Τούρκων. Επί Τουρκοκρατίας χτίστηκε το Γυμνάσιο Πόμπιας που ήταν το ένα από τα δύο στο νομό Ηρακλείου το οποίο λειτουργεί και σήμερα. (wiki)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ο Άγιος Γεώργιος εκτός από την κύρια γιορτή του (ημέρα της μνήμης Του), 23 Απριλίου ή τη Δευτέρα του Πάσχα, γιορτάζει και στις 3 του Νοέμβρη τη δεύτερη γιορτή του (εορτάζεται η μεταφορά των λειψάνων Του στη Λύδδα της Ιόπης στην Παλαιστίνη).

Μπορεί λοιπόν να μην έχει καμία σχέση με το κρασί ο Άγιος Γεώργιος, ωστόσο ανήμερα της γιορτής Του, υπήρχε η συνήθεια να ανοίγουν τα βαρέλια και να δοκιμάζουν τα νέα κρασιά μέσα σε ατμόσφαιρα γενικής χαράς. Αυτή λοιπόν η παράδοση κατέστησε τον Άγιο Γεώργιο «Μεθυστή» και με το όνομα αυτό καταγράφεται στο ελληνικό εορτολόγιο.

Το άνοιγμα των βαρελιών με το καινούργιο κρασί ήταν πάντα μια σπουδαία εορτή, γνωστή από την Αρχαία Ελλάδα. Στην Αρχαία Αθήνα, τα Πιθοίγια ήταν η πρώτη μέρα της επίσημης γιορτής των Ανθεστηρίων. Τη μέρα αυτή άνοιγαν τους πίθους του νέου κρασιού.
Οι Αθηναίοι έφερναν το πρώτο κρασί στο εν Λίμναις ιερό του Διονύσου και έκαναν σπονδές έξω από το κλειστό ιερό του Θεού, προς τιμήν Του, ευχόμενοι να καταναλώσουν αίσια την καινούρια παραγωγή. Κατόπιν δοκίμαζαν οι ίδιοι το κρασί, χόρευαν και τραγουδούσαν ευχαριστώντας τον Διόνυσο. Η μέρα ήταν τόσο σημαντική, που ακόμα και οι δούλοι επιτρεπόταν να πιούν και να συμμετέχουν στο γλέντι.

Στη Χριστιανική λατρεία, το κρασί παρέμεινε συνδεδεμένο με τη Θεότητα, αλλά και με τη χαρά της ζωής. Και ο Αή-Γιώργης έγινε μεθυστής για να εκφράσει αυτή την πανάρχαια σύνδεση του οίνου με το ιερό και με το θείον. Ο Άγιος Γεώργιος του Νοεμβρίου είναι άγιος του κρασιού και της αμπέλου, και οι αμπελουργοί φροντίζουν να πάνε στους ναούς του Αγίου, κρατώντας στάμνες με το καινούργιο κρασί.

Το έθιμο να ανοίγουν οι οινοποιοί τα βαρέλια στις 3 Νοεμβρίου είναι σχεδόν πανελλήνιο. Στην Κρήτη η διαδικασία αυτή έπαιρνε παλαιότερα πανηγυρικό χαρακτήρα. Το έθιμο όμως αυτό υποχώρησε στην δεκαετία του 1960. Επιβάλλεται η αναβίωσή του, ειδικότερα στις μέρες μας, που οι άνθρωποι έχουν ανάγκη τη διασκέδαση και την προσέγγιση μεταξύ τους.
Είναι ένα πανηγύρι, που οι καλεσμένοι έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα φρέσκα κρασιά, που θα φέρουν οινοποιοί φτιαγμένα με κόπο και μεράκι. Κρασιά από γνωστές ελληνικές και ξένες ποικιλίες, από σπάνιες Ελληνικές ή ακόμα και κρασιά που μετά θα υποστούν παλαίωση.

Παράλληλα πολλές φορές στα αμπελουργικά χωριά όλα τα σπίτια είναι ανοιχτά και έχουν ετοιμάσει ειδικά μεζεδάκια για τους επισκέπτες τους και η διασκέδαση συμπληρώνεται με τους ήχους της κρητικής λύρας.
https://www.creteplus.gr/news/to-rethumno-giortazei-me-ekdiloseis-ton-ai-giorgi-ton-methusti-66828.html

Στην Πόμπια συνηθίζουν να διακοσμούν τα εορταστικά ψωμιά του Αγίου Γεωργίου του Μεθυστή με σταφύλια

Φωτ: Ν. Ψιλάκης
Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη

Source

7 ΣΧΟΛΙΑ