Κοσκίνιζε το αλεύρι με την κλισάρα στο σκαφίδι (μεγάλη ξύλινη σκάφη) έβαζε το πρ…

0
438

Κοσκίνιζε το αλεύρι με την κλισάρα στο σκαφίδι (μεγάλη ξύλινη σκάφη) έβαζε το προζύμι και νερό και με τα βασανισμένα χέρια της τα ζύμωνε όλα μαζί για να ανακατευτεί το προζύμι και να γίνει η ζύμωση. Το ζυμάρι αυτό το σκέπαζε με το πεσκίρι (καρώ πετσέτα ή μάλλινο σκουτί) και μετά περίμενε μέχρι να φουσκώσει. Όταν είχε φουσκώσει το έβαζε σε μια βάση στο πλαστήρι για να το πλάσει. Πάνω από τα ψωμιά έκανε με τα χέρια της το σχήμα του σταυρού τα τρύπαγε με ένα μαχαίρι τα έβαζε σε μια πινακωτή, που την είχε στρωμένη με βαμβακερές πετσέτες καλά αλευρωμένες και αφού σκέπαζε με τις πετσέτες το πάνω μέρος της πινακωτής, όλα ήταν πλέον έτοιμα για το φούρνισμα. Πάντα κράταγε βέβαια ένα κομμάτι ζυμάρι (προζύμι) για να κάνει το ψωμί της επόμενης εβδομάδας. Πήγαινε κατόπιν να κάψει ( να ετοιμάσει) το φούρνο. Έβαζε μέσα στο φούρνο διάφορα κλαριά(συνήθως πουρνάρια που αφθονούν στο χωριό) και τα άναβε. Τα κλαριά τα έσπρωχνε με το φουρνόξυλο και τα άπλωνε σε όλα τα μέρη του φούρνου για να είναι ομοιόμορφο το κάψιμο. Αφού ο φούρνος είχε καεί, “έσβηνε” το φούρνο, βγάζοντας έξω τα ξύλα που έκαιγαν ακόμα για να μη καπνίζει και μυρίσει το ψωμί. Με το φουρνόξυλο τραβούσε στην είσοδο του φούρνου τα μικρά καρβουνάκια που ήταν ακόμα αναμμένα και τα άφηνε εκεί για να διατηρήσουν την θερμοκρασία που ήταν απαραίτητη για το ψήσιμο του ψωμιού. Ύστερα με μια βρεγμένη πάνα, την «πανιάρα», καθάριζε τη βάση του φούρνου για να τοποθετήσει τα ψωμιά. Έφερνε την πινακωτή με τα ψωμιά και με την βοήθεια του φουρνόφτυαρου τα έβαζε πάνω στα πυρότουβλα.
Στην συνέχεια έκλεινε το στόμιο του φούρνου με μια λαμαρίνα για να κρατηθεί η θερμότητα στο εσωτερικό του φούρνου και περίμενε να ψηθούν τα καρβέλια.
Πηγή: Κείμενο-Φωτο http://www.psarikorinthias.gr/



Source