Ο φούρνος του Χαλίδα ή του Μπαρμπαγκώνη στη Σέριφο βρίσκεται στη γειτονιά Μύλου…

0
259

Ο φούρνος του Χαλίδα ή του Μπαρμπαγκώνη στη Σέριφο βρίσκεται στη γειτονιά Μύλους και είναι τουλάχιστον διακοσίων χρόνων . Είναι ο αρχαιότερος εν ενεργεία φούρνος της Σερίφου

Ο φούρνος βρίσκεται στο σοκάκι που πάει για το κάστρο και καθώς δεν ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες τυπικές Σερφιώτικες κατοικίες, τίποτα οπτικά δεν σε προειδοποιεί για την ύπαρξή του.

Μόνο σαν φτάσεις κοντά, θα σε πλημμυρίσουν οι γαργαλιστικές μυρωδιές του ψωμιού που μόλις βγαίνει από τον ξυλόφουρνο και θα σε οδηγήσουν σε μια ταπεινή πορτα για να βρεθείς σε μια έκπληξη.

Ο φούρνος του Μπαρμπαγκώνη στεγάζεται σε ένα ψηλό πέτρινο κτίριο με χοντρούς τοίχους και ξύλινα δοκάρια για ταβάνι,. Αφού περάσεις την πόρτα συναντάς την πρώτη αίθουσα που δεσπόζει ο παλιός ξυλόφουρνος που λειτουργεί ακόμα με φρύγανα και με ξύλα. μετά οδηγείσαι στην καρδιά του φούρνου, όπου βρίσκεται το ζυμωτήριο

Από τον φούρνο αυτόν βγαίνει καθημερινά το χωριάτικο ψωμί και τα παξιμάδια, αλλά και τυπόπιτες και πρόσφορα για τις ανάγκες των πανηγυριων

Ο κυρ Νίκος, Χαλίδας η Μπαρμπαγκώνης πέθανε πρόσφατα ηταν καλοσυνάτος άνθρωπος, δεν έχανε ποτέ το χιούμορ του με τις νοικοκυρές και τις γριούλες που περίμεναν με υπομονή για να πάρουν το πολυπόθητο καρβέλι. Θυμάμαι ακόμα και γελάω με την ατάκα μιας γερόντισσας: «Kάτω τα χέρια σου βρε νίκο, αφού με τα αλευρωμένα χέρια σου αφήνεις παντού ίχνη, θες να βρούμε κάνα μπελά!».

Τώρα τον λειτουργεί η γυναίκα του, η Κική, δεν εχει κάνει καμια παρέμβαση πέραν της συντήρησης του εσωτερικού του ξυλόφουρνου επέμβαση στο χώρο, και δεν έχει πειραχθεί καθόλου το υψηλής αισθητικής κουφάρι του
“Nαι, είναι πανέμορφο το κτίριο και η όλη διαδικασία, το άναμμα του φούρνου, το ζύμωμα, το ψήσιμο. πάντα θα θυμάμαι τον μπαρμπά νίκο που μου έλεγε όταν πήγαινα τα καλοκαιρια να πάρω το καρβέλι της ημέρας καλώς τον βισέντζαρο βισέντζο η βικέντιο έλεγαν τον πατέρα μου δροσιά στην ψυχή τους και στούς δύο.

Πηγή: to synoro blog
Giannis Gounaris στις 7/10/2016
http://giannisserfanto.blogspot.com/2016/07/blog-post_58.html






Source