Πίτα, η αλησμόνητη Οι Πρωταίοι, κάθε φορά που τα παιδιά τους και τα εγγόνια του…

0
241

Πίτα, η αλησμόνητη
Οι Πρωταίοι, κάθε φορά που τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους επισκέπτονται το χωριό, τα υποδέχονται με σαρμάδες και πίτες.

Το έδεσμα της επιστροφής -του νόστιμου ήμαρ!

Οι πίτες που φτιάχνουν οι γυναίκες στο χωριό είναι πολύ ιδιαίτερες: είναι μεγάλες και φτιάχνονται με μια δική τους τεχνική. Συνήθως είναι σπανακόπιτες, σπανάκι-τυρί, αλλά μπορεί να φτιαχτούν και με κολοκυθάκια, κιμά ή άλλα υλικά.

Αυτό που τις κάνει ιδιαίτερες είναι το μέγεθός τους και ο τρόπος ψησίματος. Πρώτα, ψήνονται από τη μια και μετά γυρίζονται για να ψηθούν και από την άλλη. Για αυτό λέγονται και γυριστές.

Για την κατασκευή τους χρειάζονται τα εξής εξαρτήματα: ένα μεγάλο μπακιρένιο πιτοτάψι, ο πλάστης (πλαστήρι) που πρέπει να είναι λεπτός και μακρύς, και η πλασταριά, ένα ξύλο μεγάλο όσο και το ταψί, πάνω στο οποίο φτιάχνουν την πίτα και επίσης το χρησιμοποιούν για να τη γυρίσουν ώστε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.

Διαδικασία:
Λαδώνουμε το ταψί, χωρίζουμε τη ζύμη στα τέσσερα. Δουλεύουμε κάθε κομμάτι ζύμης πάνω στην πλασταριά με τοΕξαρτήματα για σπανακόπιτα πλαστήρι: πιέζουμε και σπρώχνουμε προς τα έξω το φύλλο με το πλαστήρι. Σιγά-σιγά αυτό απλώνει και γίνεται λεπτότερο. Επαναλαμβάνουμε, τυλίγοντας το φύλλο γύρω στον πλάστη και απλώνοντας ξανά μέχρι που να γίνει λεπτό και μεγάλο ίσαμε το ταψί. Απλώνουμε το φύλλο στο ταψί. Με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε άλλο ένα, το οποίο βάζουμε πάνω στο πρώτο. Στη συνέχεια, απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα, προσθέτουμε λάδι, και από πάνω κλείνουμε με άλλα δύο φύλλα που φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο. Μαζεύουμε τις άκρες από τη ζύμη που είναι απέξω μέσα στο ταψί και τις διπλώνουμε περικλείοντας το εσωτερικό της.

Ανάβουμε και τα δυο μάτια του πετρογκάζ και ψήνουμε γυρίζοντάς τη συνεχώς. Ανασηκώνουμε συχνά και ελέγχουμε για να δούμε αν έχει ψηθεί. Δε θέλει πολύ ώρα γιατί η πίταν είναι πολύ λεπτή,

Όταν έχει πάρει χρώμα, την “χύνουμε” πάνω στην πλασταριά και με τη βοήθειά της την αναποδογυρίζουμε στο ταψί έτσι ώστε η άψητη πλευρά της να είναι κάτω. Προσεκτικά, ψήνουμε και από την άλλη πλευρά.

Την βγάζουμε από τη φωτιά, την κόβουμε καιτην αφήνουμε να κρυώσει -αν προλάβει! Η πίτα τρώγεται εξίσου καλά κρύα ή ζεστή. Αν πρόκειται να τη φυλλάξουμε, επειδή το φύλλο της είναι λεπτό και επειδή έχει αρκετό λάδι, βάζουμε την πίτα σε στρώσεις και ανάμεσα χαρτί κουζίνας και μετά στο ψυγείο.

Η πίτα αυτή είναι καταπληκτική επίσης και για άλλο ένα λόγο: είναι γεμάτη γωνίες!

Ας παρακολουθήσουμε την κατασκευή της καρέ-καρέ, από τα χέρια της Πολυξένης Κερκύρη:

Πηγή – http://protiserron.gr/unforgetable-pie/


Source