Παστέλι από τη ΣίκινοΑλκυονίδες μέρες, καλωσύνες έρχονται (?), και η Σελίδα μας …

0
336

Παστέλι από τη Σίκινο????Αλκυονίδες μέρες, καλωσύνες έρχονται (?), και η Σελίδα μας θα ταξιδέψει μέχρι την όμορφη Σίκινο…

Εδώ, στην Σίκινο, από τις πιό φημισμένες ‘σπεσιαλιτέ’ είναι το παστέλι!

Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες στη Σίκινο κατέχουν τα μυστικά του παστελιού, που είναι μαλακό, ζυμωμένο με θυμαρίσιο μέλι, και σερβίρεται πάνω σε φύλλα μουριάς.

“Here in Sikinos, of the most famous ‘specialties’ is the nougat!
Older women in Sikinos hold the secrets of sesame, which is soft, kneaded with honey and served on mulberry leaves.”

ΠΑΣΤΕΛΙ Κύρια χαρακτηριστικά: Το παστέλι είναι ένα ελληνικό παραδοσιακό γλύκισμα με βάση το σουσάμι και το μέλι. Και τα δύο συστατικά του είναι φυσικά προϊόντα με θρεπτική αξία. Το παστέλι είναι τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια, ιδιότητες που θα πρέπει να προβληθούν ώστε να ενταχθεί στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών αλλά και ενηλίκων. Νησί που εντοπίζεται: Όλες οι Κυκλάδες Προέλευση του προϊόντος (φυτά, κλπ.): Γίνεται είτε από καρύδια (ψίχα) και τριμμένη γαλέτα, είτε από σουσάμι, τα οποία ανακατεύονται με πηχτό σιρόπι από ντόπιο μέλι και κατόπιν δουλεύεται όλο το μείγμα όλο μαζί να στερεοποιηθεί. Συνήθης τρόπος κατανάλωσης: Σερβίρεται σε όλες τις μεγάλες γιορτές, γάμους και βαφτίσια. Το σερβίρουν πάνω σε φύλ- λα λεμονιάς, τα οποία του δίνουν μια ξεχωριστή γεύση. Πολιτιστικά στοιχεία, λαογραφικά, ιστορικά, κλπ: Το ντόπιο παστέλι είναι και σαν επίσημο γλυκό. Οι ρίζες του παστελιού χάνονται στην αρχαιότητα. Τόσο το μέλι όσο και το σουσάμι ήταν συστατικά της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι είχαν επινοήσει διάφορα εδέσματα για να τα αξιοποιήσουν. Η κοινή ονομασία του παστελιού στα αρχαία ήταν σησαμίς. Στην αρχαιότητα αναφέρεται όμως και το έδεσμα σησαμούς, που διάφερε από τη σησαμίδα διότι παρασκευαζόταν από μέλι και σουσάμι με την προσθήκη αλφίτων (κριθαράλευρα) και σιταλεύρων. Η ονομασία σησαμίς επικράτησε μέχρι τα μέσα των βυζαντινών χρόνων. Άλλη μια εκδοχή για την προέλευση της λέξης παστέλι είναι από το αρχαίο ρήμα πάσσω και πάττω, ο παθητικός αόριστος του οποίου είναι επάσθην και ο παρακείμενος πέπασμαι. Το ρήμα σημαίνει επιπάσσω, πασπαλίζω, περιχύνω διαδικασία που δεν είναι άσχετη με την Παρασκευή γλυκισμάτων όπως είναι το παστέλι. Το παστέλι διακρίνεται σε μελάτο και τραγανό παστέλι, ανάλογα με το ποιο από τα δύο συστατικά υπερισχύει. Το παστέλι Σίφνου είναι τραγανό παστέλι, διότι υπερισχύει το σουσάμι. Στις Κυκλάδες (Άνδρο, Τήνο), το παστέλι παίρνει το άρωμα του από το ανθόνερο. Στην Κίμωλο παίρνει το άρωμά του από το ούζο και γίνεται με σουσάμι, παξιμάδια και ξηρούς καρπούς. Κυκλοφορεί στο εμπόριο σε διάφορες συσκευασίες.

«Τα παστέλια εδώ είναι μελωμένα, δεν σπάνε σαν ξύλο και δεν κοκκινίζουν. Εμένα μ’ αρέσει να προσθέτω και λίγο πορτοκάλι για άρωμα» μας λέει η Αγγελική Αρτέμη, που φτιάχνει ακόμη παραδοσιακά γλυκίσματα στο ζαχαροπλαστείο «Ιος». «Τα παστέλια θέλουν τέχνη. Πρέπει να ξέρεις πώς να πετύχεις το καραμέλωμα με το μέλι και την ελάχιστη ζάχαρη, δοκιμάζοντας το διαρκώς δίπλα σε ένα δοχείο με κρύο νερό. Τα παστέλια είναι γλυκά της χαράς. Στους γάμους τα προετοίμαζαν επί σχεδόν τρεις μέρες. Επρεπε πρώτα να καθαρίσουν και να πλύνουν το σουσάμι, να καθαρίσουν τ’ αμύγδαλα, ήταν ιστορία. Στο τέλος, τα τοποθετούσαν μετά σε ξύλινα πλαστήρια και τα πήγαιναν στους ώμους δώρο στο γάμο».

Στην αναζήτηση της Σελίδας μας για αυθεντική συνταγή παρσκευής του Παστελιού, βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι εξής σύνδεσμοι, που προσφέρουν σχετικές πληροφορίες, όπως και για όποιον θα ήθελε να παρασκευάσει αυτό το ωφέλιμο γλύκισμα στο σπίτι του. Έχουν, πάντως, την τέχνη τους, όπως αναφέρουν και ντόπιοι…και ιδιαίτερα- μεταξύ άλλων – όσον αφορά την χρήση ζάχαρης ή όχι, καθώς και τις απαιτούμενες θρμοκρασίες!

Source