Σπανακόπιτα γυριστή Στην Πρώτη οι πίτες φτιάχνονται με μια δική τους τεχνική. Ε…

0
127

Σπανακόπιτα γυριστή

Στην Πρώτη οι πίτες φτιάχνονται με μια δική τους τεχνική. Είναι μεγάλες, περίπου 1μ., λεπτές και πολύ νόστιμες.
Χαρακτηριστικά τους είναι το πολύ λεπτό φύλλο, που ανοίγουν οι γυναίκες μόνες τους, αλλά και ο τρόπος ψησίματος.

Για να φτιάξουν τα φύλλα, χρησιμοποιούν το πλαστήρι, πλάστης περίπου 1μ. μακρύς και λεπτός. Με αυτό καταφέρνουν να κάνουν το φύλλο πολύ λεπτό, σα σεντόνι. Για το ψήσιμο χρησιμοποιούν μεγάλα στρόγγυλα μπακιρένια ταψιά, τις λαμαρίνες. Αρχικά, ψήνουν την πίτα από τη μια μεριά και, μετά τη γυρίζουν πάνω στις πλασταριές, ειδικά ξύλα επίσης στρογγυλά και μεγάλα όσο και το ταψί, για να ψηθεί και από την άλλη μεριά.

Για το λόγο αυτό η πίτα ονομάζεται και γυριστή.

Λόγω του μεγέθους της ψήνεται σε πετρογκάζ, ή, παλιότερα, σε ξυλόσομπα. Αυτός είναι όμως και ο λόγος που γίνεται τόσο νόστιμη και τραγανή.

Για την κατασκευή της: ζημώνουν το αλεύρι και με το πλαστήρι ανοίγουν τα φύλλα. Σε λαδωμένο ταψί βάζουν δύο φύλλα κάτω, μετά τη γέμιση, και από πάνω άλλα δύο φύλλα. Ψήνουν την πίτα από την κάτω πλευρά. Ελέγχουν συνεχώς, σηκώνοντας τις άκρες της. Όταν ψηθεί, τη γυρίζουν με τη βοήθεια της πλασταριάς και ψήνουν και από την άλλη.

Συνήθως τη γεμίζουν με σπανάκι, αλλά με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουν τυρόπιτα, κολοκυθόπιτα ή κρεατόπιτα.

Πηγή – http://protiserron.gr/spinach-pie/
#σπανακόπιτα #γυριστή



Source

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here