‘Φασουλοταβάς και ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά της γιαγιάς Σύλβας’ Διαβάστε όλο…

2
250

‘Φασουλοταβάς και ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά της γιαγιάς Σύλβας’

Διαβάστε όλο το σχετικό άρθρο στον σύνδεσμο στο τέλος της ανάρτησης

Για τον φασουλοταβά

500 γραμ. φασόλια γίγαντες
120 ml ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
500 ml χυμό ντομάτας
1 κ.σ. δυόσμο ξερό
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
αλάτι, πιπέρι
2 κ.σ. αλεύρι
λίγο ακόμα δυόσμο

Βάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε ένα μεγάλο μπωλ μέσα στο νερό. Όταν έρθει η ώρα να τα μαγειρέψουμε, τα βράζουμε σε αρκετό νερό μέχρι να βράσουν καλά και να μαλακώσουν (περίπου 1 ώρα στη χύτρα).
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Τα σωτάρουμε ελαφρώς, και μόλις γυαλίσουν προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, το δυόσμο και την πάπρικα και αλατοπιπερώνουμε. Μόλις πάρει βράσει χαμηλώνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά.
Όταν βράσουν τα φασόλια τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί (δεν τα σουρώνουμε σε σουρωτήρι γιατί θέλουμε να κρατήσουμε το υγρό τους). Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας και 2-3 κούπες από το υγρό που έμεινε στην κατσαρόλα. Τα ανακατεύουμε λίγο. Θέλουμε να έχουν μπόλικο υγρό στο ταψί. Πασπαλίζουμε την επιφάνειά τους με το αλεύρι (για να πιάσει κρούστα) και ρίχνουμε από πάνω λίγο ακόμα δυόσμο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου μία ώρα. Ενδιαμέσως το παρακολουθούμε και, αν δούμε ότι έχει πιει όλα τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ακόμα από το υγρό της κατσαρόλας που κρατήσαμε. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο πρέπει να έχει ακόμα λίγο ζουμάκι, γιατί όσο κρυώνει, στεγνώνει.

Για την ταραμοσαλάτα

100 γραμ. λευκό ταραμά
250 γραμ. μπαγιάτικο ψωμί, μόνο ψίχα
1 μέτριο κρεμμύδι (ή μισό μεγάλο)
150 ml ελαιόλαδο
χυμό από μισό λεμόνι
λίγο νερό (αν χρειαστεί)

Μουλιάζουμε το ψωμί σε λίγο νερό και το στραγγίζουμε πολύ καλά με τα χέρια μας. Ρίχνουμε στον κάδο του επεξεργαστή τροφίμων (food processor) ή στο multi το κρεμμύδι και το λιώνουμε. Προσθέτουμε λίγο λίγο το ψωμί, και στη συνέχεια τον ταραμά, συνεχίζοντας διαρκώς το χτύπημα. Ρίχνουμε λίγο λίγο το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε το λεμόνι, χτυπάμε να ανακατευτεί και δοκιμάζουμε. Αν η υφή του είναι πολύ σφιχτή, προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο και λίγο νερό, σιγά σιγά, μέχρι να έχει την επιθυμητή, κρεμώδη υφή. Αν καταλάβουμε ότι θέλει λίγο ακόμα λεμόνι, προσθέτουμε.

Πηγή Συνταγών & Φωτο:
http://www.myblissfood.gr/…/…/fasoulotavas-taramosalata.html



Source

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here