Betelgeuse: O γίγαντας που «γονάτισε».

0
554

Οι παλιές αγάπες πάνε στον ουρανό.

Ο Betelgeuse είναι ένας απλανής αστέρας στον αστερισμό του Ωρίωνα, γνωστός από την αρχαιότητα, και από τα μεγαλύτερα ουράνια σώματα. Αστρονομικά πρόκειται για έναν ερυθρό υπεργίγαντα, δηλαδή για ένα τεράστιο άστρο με πάνω από 1000 φορές τη διάμετρο (όχι τον όγκο!) του Ήλιου μας αλλά με μόλις 10 φορές τη μάζα του. Ο κόκκινος γίγαντας βρίσκεται στο τέλος της ζωής του και το αμέσως επόμενο διάστημα (*) θα εκραγεί δίνοντας έναν εντυπωσιακό σουπερνόβα.

Αν και το μέγεθός του μεταβάλλεται επειδή είναι πολύ αραιός, στις αρχές του 2020 οι αστρονόμοι παρατήρησαν ένα ασυνήθιστο σκοτείνιασμα στη λάμψη του που προβλημάτισε. Ο πιο πιθανός λόγος κατά τη ΝΑΣΑ είναι το σκάσιμο μιας τεράστιας «φυσαλίδας» με υλικό από το εσωτερικό του (πλάσμα), που, καθώς εκτοξεύθηκε στο διάστημα προς τη μεριά της Γης, άρχισε να κρυώνει δημιουργώντας ένα σύννεφο σκόνης τόσο μεγάλο ώστε να σκιάσει το άστρο! Το φαινόμενο επαναλήφθηκε τον Αύγουστο με χαμηλότερη ένταση και αυτό μας λέει ότι ο Μπετελγκέζ βρίσκεται σε μία φάση ενεργειακής έξαρσης. Φυσικά όπως τον αντιλαμβανόμαστε εμείς, διότι απέχει από τη Γη περίπου 700 έτη φωτός – πράγμα που σημαίνει ότι τα γεγονότα που παρατηρούμε τώρα συνέβησαν περίπου το 1300 μ.Χ. και ότι εάν το άστρο εκραγεί αυτή τη στιγμή, θα το διαπιστώσουν οι απόγονοί μας το 2700 μ.Χ.

Ο δρόμος για την επιτυχία περνάει μέσα από τη φωτιά.

Αστρολογικά από τους αρχαίους χρόνους o αστερισμός του Ωρίωνα είχε τεράστια σημασία. Οι Αιγύπτιοι τον είχαν ταυτίσει με τον θεό Όσιρη ενώ ο χαρακτηριστικός κόκκινος παλλόμενος απλανής θεωρείτο άστρο εξαιρετικής τύχης και εύνοιας. Ο Μπετελγκέζ σήμερα βρίσκεται στην 28η μοίρα του ζωδίου των Διδύμων, είναι φύσης Άρη – Ερμή και στο σώμα μας αντιστοιχεί στον ομφαλό. Εάν βρίσκεται σε σημαντικό σημείο στον γενέθλιο χάρτη μας, ειδικά σε μεσουράνημα και ωροσκόπο με ανοχή 2° μοιρών, σημαίνει τύχη, εύνοια, ιδιαίτερα χαρίσματα, και εγγυάται επιτυχία και άνοδο στη ζωή – με την προϋπόθεση λόγω Άρη ότι θα εργαστούμε και εμείς προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Δηλαδή ανταμείβει τη μαχητικότητα. Μελανό σημείο για τους συγκεκριμένους ανθρώπους είναι ότι μπορεί να γίνουν καταστροφικοί, που σημαίνει ότι προκειμένου να επιτύχουν τον σκοπό τους δεν θα διστάσουν “να πατήσουν επί πτωμάτων”.

Αρχαίοι Θεοί, Θεοί του σήμερα.

Από την απαρχή των αστρολογικών χρονικών τα απροσδόκητα ουράνια σημάδια όπως οι κομήτες τραβούσαν την προσοχή των ανθρώπων σαν ειδικές προειδοποιήσεις ότι κάτι έκτακτο πρόκειται να συμβεί. Έτσι και τώρα, παραβλέποντας την επιστημονική εξήγηση του «γονατίσματος» της λαμπρότητας του Μπετελγκέζ, μένουμε στο γεγονός καθ’ εαυτό: τι θέλει να μας πει το άστρο; Σημαίνει κάτι το σήμα που μας έστειλε;

Τις περισσότερες φορές η Ιστορία λέει πως ναι. Οι απλανείς θεωρούνται οι ακίνητοι φύλακες της ουράνιας τάξης και κάθε μεταβολή τους ζητάει την προσοχή μας για κάποιο σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε συλλογικά σαν ανθρωπότητα. Ο ερυθρός ευεργέτης δεν θα μπορούσε να στείλει άλλο μήνυμα αυτές τις ταραχώδεις ημέρες από το «Είμαι κοντά σας και σας προσέχω. Πολεμήστε! Μην εγκαταλείψετε τον αγώνα και θα δικαιωθείτε. Σας δίνω τώρα την ελπίδα, και το τελειωτικό δώρο μου θα είναι η νίκη».

Οι μάχες που δίνονται είναι ομαδικές, κοινωνικές, και του καθενός στο προσωπικό του επίπεδο. Το βλέπουμε καθημερινά, το βιώνουμε, αλλά και ο ουρανός το επαληθεύει: οι εποχές δεν είναι εύκολες. Ο Betelgeuse μπορεί να έκανε την παρουσία του αισθητή για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Για να μας ενθαρρύνει. Για να μας πει ότι η σκληρή δουλειά, οι προσεκτικές προσπάθειες, το θάρρος και η αποφασιστικότητα θα αποδώσουν παρά την αντιξοότητα των συνθηκών. Οι άνθρωποι για χιλιετίες ζητούσαν την προστασία του Ωρίωνα και την έπαιρναν. Σήμερα ας μην κλείσουμε τα αυτιά της ψυχής μας στις αρχαίες θεότητες έστω και αν τις έχουμε παραγκωνίσει. Εάν υπάρχει μία ενιαία αγαθή συμπαντική Δύναμη δεν έχει σημασία που της δίνουμε διαφορετικά ονόματα. Την αγάπη και την προστασία της, θα μας την χαρίζει έτσι κι αλλιώς.

~

(*) σύντομα = από 10.000 έως 100.000 χρόνια. Κάτι, που για τα κοσμικά δεδομένα, θεωρείται «αμέσως» εάν σκεφτούμε ότι η ζωή ενός μέσου άστρου όπως ο Ήλιος μας είναι 7-8.000.000.000 (δισεκατομμύρια) έτη. Είπατε κάτι για τη ζωή σας και το πόσο σημαντικοί -υλικά- είσαστε;

© Zeus Stargazer (Ιωάννης Κόκκινος)
Στο Facebook: https://www.facebook.com/zeusastrology